Arkiverade nyheter

  • Kullstatistiken 2023

    Nu finns kullstatistiken för 2023 publicerad på hemsidan och har förhoppningsvis även landat i din brevlåda i aussietidningens andra nummer för året!
    Du hittar den här

    I början av 2024 godkändes vårt nya rasdokument där avelsrekomendationerna har uppdaterats för 2024 och framåt, den nya rasspecifika avelsstrategin hittar du här.
    Baserat på det har rasklubben uppdaterat våra krav och rekomendationer för valpklullar samt valphänvisning, de uppdaterade kraven och rekomendationerna hittar du här. 

    De stora förändringarna är att föräldrarna ska vara över 30 månader vid parningstillfället samt att ögonlysningen har ändrats till en rekommenation att båda föräldrarna ska vara ögonlysta u.a. avseende tecken på ärftlig ögonsjukdom efter 30 månaders ålder och innan de används i avel. 

  • Sponsring till rasspecialen

    Vill du hjälpa oss att leta sponsorer och priser till rasspecialen som går av stapeln den 30 juni i Borås?? 😍 Eller vet du något företag som kan tänka sig att sponsra? Både pengar och produkter går bra! Kontakta ordforande@sask.nu 💐

  • Kastrering - substitut för uppfostran?

    Rasklubben upplever att det dyker upp frågor om kastrering då och då, därför vill vi tipsa om det här gratis webbinariet som SKK håller i på torsdag. Tipsa de du känner om du vet att någon har funderingar! 😄

    Vill du lära dig mer om vad som händer hos hunden efter en kastrering? Då ska du delta på webbinariet torsdagen den 18 april.

    På det här webbinariet med Patric Ragnarson, legitimerad djursjukvårdare med 34 år i branschen, kommer du att få ta del av den senaste forskningen inom kastrering av hund. Vad händer i hundens kropp vid en kastrering? Är kastrering en lösning när en hund har beteendeproblem?

    Efter föreläsningen har du möjlighet att själv ställa frågor till Patric och få svar direkt.

    Webbinariet är kostnadsfritt och sänds via Zoom.

    ✅ Var? Distans via Zoom

    ✅ När? 18 april 19.00

    Läs mer på www.skk.se/webbinarium

  • Lär dig mer om rädslor hos hund

    Tips från avelsrådet!

    Webbinarium 4 april:

    Lär dig mer om rädslor hos hund!

    Vill du lära dig mer om rädsla hos hund och hur arv och miljö spelar in? Då ska du delta på webbinariet torsdag den 4 april.

    Det här webbinariet med Katja Nilsson, forskare vid Institutionen för husdjursgenetik SLU, kommer att handla om vad vi vet om den genetiska bakgrunden till rädsla, hur ärftligt det är och hur vi kan hantera rädsla i praktiskt avelsarbete – exempel kommer tas från både hund och andra djurslag.

    Efter föreläsningen har du möjlighet att själv ställa frågor till Katja och få svar direkt.

    Webbinariet är kostnadsfritt och sänds via Zoom.

    ✅ Var? Distans via Zoom

    ✅ När? 4 april 19.00

    Läs mer här: https://www.skk.se/webbinarium

  • Vallningskommittén

    Vallningskommittén behöver bli fler!! 

    Är du intresserad av vallning och vill engagera dig i rasklubbens arbete? 
    Kontakta lotta@sask.nu

    Du behöver inte vara en expert utan kommittén behöver även hjälp med delar i sitt arbete där det inte krävs stora kunskaper utan endast ett intresse efterfrågas, en mycket bra möjlighet att få mer kunskap!

  • Föreläsning om FCI-vallning traditional style

    SASKs vallningskommitté har bjudit in Anna Brinning att hålla en föreläsning om tävlings- och provformen traditional style (TS) inom FCI 

    Vad är andemeningen med TS och vad behöver din hund ha för kunskap för att starta på prov och tävling? 

    Anna bjuder på både teori och filmförevisning av moment. 

    Det är gratis för alla våra medlemmar, ta chansen att få lära dig mer om en av våra tävlingsformer inom vallning. Årets rasmästerskap kommer att gå i detta system. 

    Länk till anmälan: 
    https://forms.gle/wSfjFP2FQmrpgwVZ6

    Kort om traditionell stil: 
    "Vallarbetsprov Traditionell Stil (HWT) och Vallprov Traditionell Stil (International Herding Trial Traditionell
    style, IHT TS) är ett internationellt prov/test som ska utföras för att visa och bevara de egenskaper som är relaterade till hundens förmåga att hantera får. Detta för att kunna behålla instinkter och arbetskapacitet som erhållits genom många generationer av avel. Reglerna för Vallarbetsprov och Vallprov Traditionell Stil är upprättade i denna andemening."
    Mer information finns på kroppsvallarnas hemsida: 
    https://www.kroppsvallarna.se/tavling/info/

Sidor