Styrelsen

 

Kontaktuppgifter

Ordförande
Carina Lindström ordforande@sask.nu

Vice Ordforande
Alexandra Persson viceordforande@sask.nu

Sekreterare
Tina Sperring sekreterare@sask.nu

Kassör
Cecilia Risvall kassor@sask.nu

Ledamot 1
Agnetha Andersson ledamot1@sask.nu

Ledamot 2
Lotta Wallander ledamot2@sask.nu

Ledamot 3
Robin Yourell Högberg ledamot3@sask.nu

Suppleant 1
Vakant suppleant1@sask.nu

Suppleant 2
Jenny Naarttijärvi suppleant2@sask.nu

Valberedningen
Emma Sandfjort (sammankallande),
2 vakant
valberedning@sask.nu

Medlemsansvarig
Monica Gahlin medlem@sask.nu

Tidningsredaktionen
redaktion@sask.nu

Här nedan kan du även läsa en kort presentation av varje styrelsemedlem!

OBS! Styrelsen har nyligen bytts, uppdaterade presentationer kommer inom kort!

Ordförande

Carina Lindström

Jag heter Carina Lindström och bor i Frostkåge, en by ca 1,5 mil utanför Skellefteå, tillsammans med min man Peter och vår tre aussies.

Hundar har funnits med mig i hela mitt liv, redan som väldigt liten visade jag ett stort intresse för hundar, men min första egna hund skaffade för lite mer än 30 år sedan, en Bearded Collie, ”Ida”. Strax därefter blev det en schäfer, eftersom jag fastnade för brukset och Ida var skotträdd, så det blev endast lydnad med henne. Jag var Schäferägare i många år tills ”Ragge” kom in i vårt liv våren 2013, då blev  jag aussiefrälst! En fantastisk arbetshund, frisk och mångsidig. Ragge är min mans hund och eftersom min hund blev sjuk och jag fick ta  bort honom så hamnade ”Bärta” hos mig 1,5 år efter att Ragge flyttat in hos oss och idag bor även yrvädret ”Skilla” hos oss. Vi tränar och tävlar både sök och spår, på vintern kör vi drag och jag brukar låna Ragge för att tävla i Vindelälvsdraget, det är mycket spring i de benen så det passar utmärkt!

Jag är i grunden en riktig SBK:are och tycker att brukshundsporten är fantastisk! Jag är utbildad SBK instruktör, MH-figurant, tävlingsledare och domare 1B. Jag har suttit som ordförande både på lokalklubbsnivå och distriktsnivå (ÖND) samt varit kassör. När jag blev tillfrågad att bli kassör i distriktet arbetade jag på en bokföringsbyrå och efter ett par år blev jag ordförande istället. Idag arbetar jag som löneadministratör inom Svenska kyrkan och sitter som sekreterare i Fastighets- och Begravningsutskottet lokalt i Skellefteå, så jag har en del erfarenheter från styrelsearbete. Jag är även intresserad av avel och är väldigt mån om att aussien ska bevara sitt ursprung som vall- och brukshund samt att fortsätta vara mentalt och fysiskt frisk samt ha en god exteriör.

Det känns roligt att få vara med i styrelsen och medverka till att både behålla aussiens ursprungsegenskaper samt att utveckla rasen i positiv riktning.

ordforande@sask.nu

Vice ordförande

Alexandra Persson

Alexandra Persson heter jag och bor i Jönköping med mina 2 hundar, en finsk lapphund/bordercolliehane på 8 år och en aussiehane på 3 år. Ursprungligen är jag från Göteborg och har på min fritid (förutom hunderiet) en småskalig marsvinsuppfödning sen 2018 samt varit föreningsaktiv som scoutledare i många år. De sista 4 åren innan jag flyttade till Jönköping så hade jag även rollen som ordförande. En annan kul erfarenhet är arbete på gård i Australien 2012/2013 där jag fick uppleva ranchlivet till häst och få en bättre förståelse för vad aussien ursprungligen är avlad för. Till vardags jobbar jag dock numera som miljöskyddshandläggare på Länsstyrelsen.

Mitt hundintresse började i tidig ålder och aussien låg högt på önskelistan, men valet landade tillslut på en mindre krävande hund. Med åren har hundintresset bara växt och med min blandras har jag provat på de flesta hundsporter samt tävlat nosework, agility, lydnad, rallylydnad och viltspår. Tillslut var önskan om en hund med mera motor och arbetslust för stor, så det var dags att köpa min första aussie 2019. Och med honom har det vart full fart! De främsta intressena ligger inom spår, sök, specialsök, agility, drag, lydnad och vallning.

För mig ska aussien både ha funktion, stabil mentalitet och en snygg exteriör utan att vara överdriven. Jag älskar att aussien är så mångsidig och att de kan utföra alla typer av arbete med styrka, energi och humor.

I styrelsen hoppas jag nu kunna använda mina tidigare erfarenheter och engagemang till att driva rasklubbens arbete framåt.

viceordforande@sask.nu

Sekreterare

Tina Sperring

Jag heter Tina Sperring, bor i Uppsala med min sambo och våra 2 aussies. Mitt hundintresse började med pappas jakthundar som fick stå ut med mina påhitt. I tonåren tog jag över en cavalier som jag tränade en del agility med, tyvärr dog han i förtid av sjukdom. Aussien fångade mitt hjärta med Gossip, en tik som nu är 7 år och min första aussie. Jag tog henne som omplacering för att kunna ta med på allt; ridturer, agility, lydnad samt massa annat. Nu har vi fastnat för brukset och vi tränar för att starta högreklass-spår samt klass 1 i lydnaden och fysar för att hon ska hålla några år till i träning. 2020 kom det in en ny aussie i mitt liv, Cosmic, som grundas för brukset, lydnaden samt åka på utställningar. Min tanke är att prova på fler av bruksgrenarna med honom vilket känns otroligt kul.

När jag inte tränar mina hundar studerar jag företagsekonomi och jobbar på en revisionsbyrå. Hundvärlden har fångat upp mig och mitt engagemang för rasen och viljan att bidra är stor. Jag tycker att aussien är en fantastisk ras i dess mångsidighet inom arbetet men även deras förmåga att slappna av. Det är viktigt för mig att aussien lyfts fram som en brukshund och att avelsarbetet främjar de egenskaper brukshundar behöver samtidigt som jag anser att det är viktigt med en god exteriör och vägvinnande rörelser. Jag vill att aussies ska vara en enhetlig ras med arbetande hundar som tar sig an alla utmaningar de presenteras för med glädje och stort engagemang.

sekreterare@sask.nu

Kassör

Cecilia Risvall

 

kassor@sask.nu

Ledamot 1

Agnetha Andersson

Jag heter Agnetha Andersson och bor i Trollhättan tillsammans med min man och min lilla aussietik Flicka (KORAD Chess Player Hot Stuff), född 2018. Jag har två utflugna söner och är stolt farmor till 4-åriga Merida, som delarf farmors stora intresse för hundar och hundträning. Det ska böjas i tid, ni vet...

Flicka är min andra aussie. Jag hade tidigare en anfader till henne, Bucks, som jag tävlade främst sök, lydnad och rallylydnad med. Lite test med vallning fanns också med bland erfarenheterna, liksom nosework på gamla dagar. De sista 8 månaderna av hans liv var han en underbar valpfarbror till min nya stjärna<.< Innan aussien som ras stal mitt hjärta har jag levt med både tax och briard och lånat släkt- och grannhundar under de år jag inte kunde ha en egen.

Med Flicka tränar jag det mesta. Vi har testat på lite vallning,men utan regelbunden tillgång till djur är det svårt att fortsätta. Krutet ligger därför på specialsök, spår och lydnad (bruks och rally fr allt). Några tävlingar har det inte blivit, särskilt som pandemin satt en del käppar i hjulen.

Jag är SBK-instruktör och har påbyggnad som sök- och rallylydnadsinstruktör och har Trollhättans Brukshundklubb som "hundadress". Jag är oerhört intresserad av mentalitet och inlärning. "Köksträningen" ägnas därför mycket åt hjärngympa och problemlösning av olika slag. Jag är bruksmänniska ut i fingerspetsarna, men tillhör inte dem som rynkar på näsan åt "cirkuskonster", utan ser dem som en mycket bra väg till en god relation mellan hund och förare.

Jag har en handfull år kvar till pension, så därför behöver jag ett arbete utöver hundjobbet där jag får betalt i annat än glädje. Jag är kommunikatör och har också 28 år bakom mig som nyhetsjournalist. Det är en av orsakerna till att jag utsetts till styrelsens kontaktperson för Aussietidningen. Min roll i styrelsen hoppas jag ska kunna vara att dra mitt strå till stacken för att bibehålla aussien som den suveräna arbetskamrat den är, men också att den ska fortsätta som "klassens clown" med bibehållen "gullighetsfaktor".

ledamot1@sask.nu

Ledamot 2

Lotta Wallander

Lotta heter jag, bor i Vallentuna med sambon Victor, aussietikarna Humla och Iris och ett helt gäng andra djur. Jag har ett förflutet i hästvärlden, en masterexamen i etologi och jobb med en hel rad olika djurarter bakom mig, men är relativt ny i hundvärlden. Min första hund, tillika första aussie, flyttade in 2019, nummer två kom ett drygt år senare och vi håller som bäst på att utforska allt kul man kan göra ihop!

Humla och jag var på ett prova på-tillfälle i vallning när hon var liten och jag fastnade omgående för komplexiteten i kommunikationen mellan hund, får och förare. Jag hade turen att hitta ett sammanhang där alla mina nyfikna nybörjarfrågor var välkomna och strax därefter skaffade jag egna får som nu villigt tjänstgör som slyröjare på igenväxande betesmark här i krokarna. Numera underlättar hundarna mycket av vardagsarbetet med fåren och intresset för rasens vallegenskaper har verkligen cementerats i och med det.

Till vardags arbetar jag som naturskolepedagog och hundarna är för det mesta med mig i skogen och träffar barngrupper. Tränings- och tävlingsmässigt ligger fokus förutom på vallning också på spår, sök och lydnad. Vi har smakat lite på agility, drag och diverse nosarbete och Iris och jag ska pröva vingarna på räddningshundsutbildningen till hösten. Kort sagt spretar det lite åt alla håll här, och jag älskar verkligen rasens mångsidighet och arbetsglädje! Vårt varierade liv understryker också vikten av trygga och snälla hundar. Jag är jätteglad för möjligheten att få delta i styrelsens arbete för att bevara och utveckla rasen som en stabil, glad och användbar vall- och brukshund!

ledamot2@sask.nu

Ledamot 3

Robin Yourell Högberg

Bor utanför Stockholm i Tumba med mina 2 Aussies. I min yrkesroll är jag delägare i ett konsultbolag där vi hyr ut främst tjänstemän till olika mark och anläggningsprojekt. Fritiden består främst av hundaktiviteter, gaming och har ett stort engagemang i hemvärnet. Har varit aktiv i hemvärnet sen 2008 och har nu vid årsskiftet officiellt gått över till hundförare efter att ha varit i olika chefsroller fram till nu. Utöver min befattning är jag även skjutledare och instruktör.

Inom hund så är mitt engagemang i SBK relativt nytt. Jag har aktivt tränat och engagerat mig i ca 3år och snubblade in i de för jag ville lära mig mer om patrullhundarna och hur jag kunde stötta dom. Gick sedan på ett årsmöte på min lokala klubb och med en putt i rätt riktning av ordförande så är resten historia. Sitter i klubbens styrelse, RUS, drag och mark sektorn. Jag är utbildad MH-figurant och förhoppningsvis påbörjar utbildning för testledare under 2022, MT-figurant där jag har socialiseringsmomentet kvar för att bli helt färdig. Håller på och utbildar mig till skyddsfigurant i mondioring och förhoppningvis går kurs i sommar för att bli patrullhundsinstruktör.

ledamot3@sask.nu

 

 

 

Suppleant 1

 

 

suppleant1@sask.nu

Suppleant 2

Jenny Naarttijärvi

 

suppleant2@sask.nu

Valberedningen

Emma Sandfjord

Mig hittar ni i Solna där jag bor tillsammans med min sambo och Aussietik. Till vardags jobbar jag på företaget iStone som ERP/affärskonsult med M3 och olika planeringssystem – eller kort och gott – jag jobbar med IT.

Hundar är min stora passion, min första hund skaffade jag som tonåring, en liten blandraskille som jag tävlade agility med. Sedan en tid tillbaka är jag även matte till en glad och lite galen Aussie-tjej som heter Ellie. Vårt huvudfokus är agility, men vi kan även ses bland annat i fårhagen eller på lydnadsplanen.

Det gick ett tag mellan första hunden och nuvarande Ellie pga andra delar av livet som i kom mellan, att skaffa hund igen är fantastiskt roligt och känns samtidigt självklart. Tidigare har jag varit engagerad som instruktör i agility, drivande av ungdomssektion, webbmaster med mera inom brukshundklubben.

Jag har även hunnit med en del förenings- och styrelsearbete på andra håll så som tex karateklubb och bostadsrättsförening, något som jag tror kan vara till nytta för nuvarande arbetet i SASK. Jag tycker om att jobba med människor i miljöer där det är korta beslutsvägar och det händer saker, vilket ofta föreningslivet är ett bra forum för.

Som en pusselbit i styrelsen vill jag bidra till att vi kan ta med oss en frisk och sund Australian Shepherd in i framtiden och samtidigt behålla de egenskaper som gör Aussien unik.