Köpa Aussie

Så spännande att du är intresserad av vår ras!

Det finns mycket att berätta om Australian shepherd som i dagligt tal kallas ”aussie”. Börja med att kika på sidorna i menyn ”Om rasen”, så får du mer kunskap om rasens historik och hur den är som vall- och brukshund.

Vi rekommenderar också att du försöker träffa flera aussies och att du ställer många frågor till personer som kan rasen - innan du bestämmer dig.

Här på vår hemsida hittar du rasklubbens valphänvisning* som är framtagen för att lyfta fram de valpkullar vars föräldradjur lever upp till våra grundkrav dvs föräldrarna har utöver Svenska kennelklubbens (SKKs) registreringskrav för vår ras, någon form av arbetsmerit som t ex spår, vallning eller/och även mentaltest (MT).
I listan finner du även de kullar som delvis lever upp till våra valphänvisningskrav. Mer om dessa krav kan du läsa under ”Valpkullar” i menyn. Förutom detta kan du i vår uppfödarlista* se vilka uppfödare som gått rasklubbens avelsutbildning.

* = Observera dock att vi som rasklubb inte kan kontrollera/granska uppfödare på:
- uppfödarlistan
- valphänvisningen
Det är därför viktigt att du alltid själv tar reda på fakta om uppfödaren, dess avelsdjur, hur mentalitet, hälsa och arbetsprover ser ut etc.

Rekommenderat pris
Det är fri prissättning på valpar men rasklubbens riktlinjer 13.000 - 16.000 kr. Ett tips är -  åter igen  - att du gör ett bra bakgrundsarbete innan du tar ditt beslut.

Tips på vägen

Tänk på att en hund lever 10–14 år och det är ett stort och långsiktigt engagemang som krävs. Det är värt att lägga tid på researcharbetet före köp. Att skaffa en valp av en ras som kanske inte passar ens egen livsstil kan få stora konsekvenser både för dig och din framtida hund. Det gäller inte minst om du planerar att köpa en arbetande ras som vår.

Har du frågor eller funderingar är du alltid välkommen att kontakta oss i styrelsen eller i avelsrådet! Vi ser fram emot att träffa dig och din blivande livskamrat på några av våra evenemang!