Köpa Aussie

Det finns mycket att berätta om Australian shepherd som i dagligt tal kallas ”aussie”. Börja med att kika på sidorna i menyn ”Om rasen”, så får du mer kunskap om rasens historik och hur den är som vall- och brukshund. Läs även våra rasspecifika avelsstrategier (RAS) där det framgår nuläge och målsättningar inom hälsa, exteriör och inte minst mentalitet.

Vi rekommenderar också att du försöker träffa flera aussies och att du ställer många frågor till personer som kan rasen - innan du bestämmer dig. Det finns en stor spridning inom rasen - precis som i andra raser - så var noga med ditt förarbete.

Här på vår hemsida hittar du rasklubbens valphänvisning* som är framtagen för att lyfta fram de valpkullar vars föräldradjur lever upp till våra grundkrav dvs föräldrarna har utöver Svenska kennelklubbens (SKKs) registreringskrav någon form av arbetsmerit som t ex spår, vallning eller/och även mentaltest (MT) men inte minst så hänvisar rasklubben inte till kullar vars föräldrar har oönskade resultat på mentalbeskrivning (MH). Mer om detta kan du läsa under "Om rasen" - "Mentalitet".
 
I listan över valphänvisning finner du även de kullar som delvis lever upp till våra krav. Mer om dessa krav kan du läsa under ”Valpkullar” i menyn. Förutom detta kan du i vår uppfödarlista* se vilka uppfödare som gått rasklubbens avelsutbildning.

* = Observera dock att vi som rasklubb inte kan kontrollera/granska uppfödare på:
- uppfödarlistan
- valphänvisningen
Det är därför viktigt att du alltid själv tar reda på fakta om uppfödaren, dess avelsdjur, hur mentalitet, hälsa och arbetsprover ser ut etc.

Rekommenderat pris
Det är fri prissättning på valpar men snittpriset på aussievalpar 2020-2021 låg på 19 000 kr.

CHECKLISTA INFÖR KÖP:

  • Läs på (!) om rasen här på hemsidan
  • Rasen är inte en ren sällskapshund utan den kräver tid och meningsfull sysselsättning
  • Ta del av de rasspecifika avelsstrategierna (RAS) som är ett viktigt dokument för att förstå rasens nuläge och vilka målsättningar/utmaningar som finns
  • Träffa och prata med olika aussieägare och ta kontakt med FLERA uppfödare
  • Undvik föräldrardjur som har rödmarkerade resultat på mentalbeskrivning (MH). Se under rubriken: ”Om rasen” – ”Mentalitet” – ”MH- Idealprofil”
  • Valpen ska vara registrerad i Svenska kennelklubben (SKK)
  • Det finns stor spridning inom alla raser! Därför är det av största vikt att din blivande uppfödare har goda kunskap om RAS och att hen själv arbetar efter det som står där!

 

Testa vår quiz innan du köper en australian shepherd

Med quizen kan du enkelt få en anvisning om hur förberedd du är på att skaffa en aussie!

Tips på vägen

Så spännande att du är intresserad av vår ras!

Det är värt att lägga tid på förarbetet! Din hund kommer att leva i 10-15 år och förutom att det innebär ett långsiktigt engagemang, så kostar det inte mer att köpa en hund som har föräldrardjur som är friska både hälsomässigt, exteriört och inte minst mentalt!
Att skaffa en valp av en ras som kanske inte passar ens egen livsstil eller en valp vars föräldrardjur inte är sunda kan få stora konsekvenser både för dig och din framtida hund. Det gäller inte minst om du planerar att köpa en arbetande ras som vår.
 

Känn dig alltid välkommen att kontakta Avelsrådet på: avel@sask.nu med dina frågor och funderingar!
Vi ser fram emot att träffa dig och din blivande livskamrat på våra arrangemang!