Varningsmeddelande

Detta formulär är stängt för nya inlägg.

KM i vallning

I år planerar vi att göra ett klubbmästerskap i vallning i samarbete med den svenska ASCA-klubben SWEDASC, Kroksbo, Uppland (Heby kommun). I en ASCA Farmtrial ingår både hämt och olika arbeten nära djuren och därför tycker vi att en Farmtrial passar väldigt bra till ett KM! Men innan vi jobbar vidare, behöver vi göra en liten "intresseundersökning" och få svar på några frågeställningar.

Klicka på rubriken eller "Läs mer" för hela beskrivningen av tävlingsformerna och mer information.

Förslag att ta ställning till:

Förslag 1. ASCA Farmtrial Mix med anka och får. I en sådan Farmtrial ingår arbete med både anka och får. I Sverige har det bara gjorts en Farmtrial Mix hittills, vilket innebär att ingen har två godkända runs i Open. Kör vi KM:et som en Farmtrial Mix, startar samtliga i samma klass (Open) och en klubbmästare kan utses. (Titeln man får i ASCA efter två godkända runs är OFTDm (Open Farm Trial Dog Mix)). Fördelen med en mix är att aussiens mångsidighet i vallningen verkligen kommer fram när de måste ställa om sitt vallningssätt mellan de båda djurslagen!

Förslag 2. ASCA Farmtrial Sheep. I Sverige har det gjorts flera Farmtrials på får, vilket innebär att några kan befinna sig i den sista klassen, Advanced. Kör vi KM:et som en Farmtrial Sheep, måste (ev.) två klubbmästare utses, en i Open och en i Advanced. Fördelen med att välja en Farmtrial på endast får, är att det troligen är fler som har tillgång till regelbunden vallning på får, än på anka. (Titeln man får i ASCA efter två godkända runs är OFTDs (Open Farm Trial Dog Sheep) eller AFTDs (Advanced Farm Trial Dog Sheep)).

Förslag på datum att ta ställning till: 

  • Torsdag 17 juli
  • Lördag 13 september

Detta skulle i så fall bli en officiell ASCA-trial öppen för alla aussies, men endast SASK-medlemmar kan kvalificera sig i KM:et, övriga kan det inte. Alla resultat är dock officiella och meriterande i ASCA. (Man behöver varken vara medlem i ASCA, SWEDASC eller ha sin hund registrerad i ASCA för att få starta på en ASCA-trial. Det måste man däremot om man vill få sina resultat registrerade i ASCA och därmed få meriterna och sina titlar.)

Det finns två klasser i en Farmtrial, Open och Advanced, och tre "djurslag": Får, nöt och mix. Man måste få två godkända resultat per klass och "djurslag", för två olika domare, för att få ASCA titeln och gå vidare till nästa klass. Alla börjar i Open-klassen och man behöver inte ha tävlat på någon annan ASCA-trial för att få starta i en Farmtrial.