Presentation av avelsrådet

Medlemmar: Liz Knutsson, Monica Henriksson, Robin Yourell, Jennie Blomgren, Lena Stangvik

 

Monica Henriksson

Har jobbat yrkesverksamt med djur hela mitt liv, utexaminerades 1989 från SLU som Djursjuksköterska, har sedan jobbat på flertal kliniker fram till 2009 . Sedan dess uteslutande med utbildning av hund och hundförare i egen firma.

Reser runt mycket och har helgkurser för tävlingsförare. Är utbildad instruktör, tävlingslydnadsinstruktör, specialsökinstruktör, mentalbeskrivare, mentaldomare mm. Har även läst etologi på Sveriges Lantbruksuniversitet. Jag har suttit som Hälsoansvarig på central nivå inom Svenska Schäferhundklubben samt att jag under en period var invald i Avelskommittén i Svenska Kennelklubben. Då det under en period blev för mycket möten och pappersjobb så släppte jag alla uppdrag och ägnade mig åt det som intresserar mig mest- träna hund.

Tränar och tävlar själv, har tävlat spår, sök , skydd och lydnad i elit klass, utbildat räddningshund mm. Tävlar och tränar numer de internationella bruksgrenarna IGP och BSL. Föder upp bruksschäfer och aussie under kennel namnet Rapports. Har varit uppfödare av schäfer i 25 år och har hittills haft 48 kullar. Av aussie har jag haft en kull.

Robin Yourell Högberg

Bor utanför Stockholm i Tumba med mina 2 Aussies. I min yrkesroll är jag delägare i ett konsultbolag där vi hyr ut främst tjänstemän till olika mark och anläggningsprojekt. Fritiden består främst av hundaktiviteter, gaming och har ett stort engagemang i hemvärnet. Har varit aktiv i hemvärnet sen 2008 och har nu vid årsskiftet officiellt gått över till hundförare efter att ha varit i olika chefsroller fram till nu. Utöver min befattning är jag även skjutledare och instruktör.

Inom hund så är mitt engagemang i SBK relativt nytt. Jag har aktivt tränat och engagerat mig i ca 3år och snubblade in i de för jag ville lära mig mer om patrullhundarna och hur jag kunde stötta dom. Gick sedan på ett årsmöte på min lokala klubb och med en putt i rätt riktning av ordförande så är resten historia. Sitter i klubbens styrelse, RUS, drag och mark sektorn. Jag är utbildad MH-figurant och förhoppningsvis påbörjar utbildning för testledare under 2022, MT-figurant där jag har socialiseringsmomentet kvar för att bli helt färdig. Håller på och utbildar mig till skyddsfigurant i mondioring och förhoppningvis går kurs i sommar för att bli patrullhundsinstruktör.

Jennie Blomgren

Jag bor på landsbygden i Kungälvs kommun med min man och två söner, 2 aussies och 5 katter. Jag har alltid haft ett brinnande intresse och engagemang för djur och deltagit i kurser med min ursprungs familjs och vänners hundar redan innan jag köpte en egen hund. Jag har utbildning både inom biologi, pedagogik och IT. Under min studietid hjälpte jag till i en kennel som födde upp Griffon belge/bruxellois & petit brabaçon. Då var jag var med och satte upp en databas för rasen i Pawpeds (internationellt hälso- och stamtavledatabas för alla raser).
I min yrkesroll jobbar jag som Customer success manager inom Learning and development, (business to business). Det innebär bland annat projektledning, systemadministration, kundkontakt, support, ta fram offerter och innehållsproduktion för våra kunder, så de i sin tur kan utveckla sitt erbjudande och sina säljare. Jag jobbar i centrala Göteborg och har hundarna med på kontoret där de får umgås med mina kollegor och vara med på lite möten och annat.

För många år sedan varit med i styrelsen för en kattklubb och för några år sedan i styrelsen på en ridskola. På ridskolan fick jag uppdraget att hitta och implementera ett lämpligt ridskoleprogram för verksamheten som alla elever och instruktörer kunde använda. Jag har fött upp katter av rasen Norsk skogkatt sedan 2002, och är diplomerad uppfödare inom SVERAK. Jag har haft i snitt en kull per år och alla mina katter som varit i avel har blivit utställda runt om i Sverige och Norden under alla år. Jag har också exporterat kattungar till olika uppfödare i flera länder i Europa. Då jag älskar att fortbilda mig så har jag genom åren gått på många kurser och föreläsningar inom avel (hälsa, genetik, exteriör m.m.) genom alla år och de senaste åren även kurser som är mer inriktade på hund, bl.a. uppfödarutbildning, SASKs avelsutbildning, hundgenetik och mentalitet. Jag har även utbildat mig till MH/MT-figurant, och hoppas få möjligheten att praktiskt använda detta under våren 2022. För tillfället håller jag också på att utbilda mig till tävlingssekreterare inom bruks. Jag föder även upp aussie, under namnet Sjöliden’s (samma som på kattsidan) och hade min första kull 2021.

Jag tränar och tävlar i bruks (spår), lydnad och specialsök/Nose work. Vi tränar även sök och lite vallning. Freja (Min Uniqa Med Buller Och Bång), min första aussie, är uppflyttad i elitspår och lydnadsklass 2, samt har några diplom i NW1. Min andra aussie är Idun (Sjöliden’s Ahsoka Tano), som är 6 månader i slutet av januari, och håller på för fullt att upptäcka världen och grundtränas inför kommande tävlingar i framtiden.

Liz Knutsson

Jag bor strax utanför Kalmar tillsammans med mina tre aussietikar, Härja 4, Karma 9 och Lycka 10 år gamla. 2012 importerade jag en vuxen aussietik från USA och året därpå föddes min första aussiekull. Sedan dess har jag haft ytterligare 11 kullar där några har blivit bra nog att gå vidare i avel och andra inte.

Smådjursuppfödning har jag ägnat mig åt i hela mitt vuxna liv, dvs i dryga 35 år nu (hemska tanke 😉 ) och alltid varit engagerad i dess föreningar. När jag började avla hund hade jag bestämt mig för att inte vara aktiv i styrelse eller liknande, men här sitter man då igen…..det är svårt att hålla sig borta när man brinner för något 😊

Genomgått SKKs och SASKs avelsutbildning och en gäng med kurser och föreläsningar om avel, genetik, mentalitet och hälsa. Vidare är jag är SBK-instruktör, besökhundsförare och MH-figurant. Är väldigt intresserad av mentalitet och avel och nördar lika gärna MH och MT som stamtavlor. Som sagt brinner för rasen och älskar dess mångsidighet och tränar och tävlar själv i ett antal olika hundsporter.

Lena Stangvik