Australian Shepherd anses vara en frisk ras som procentuellt sett är relativt fri från sjukdomar. Det är ett av rasklubbens ansvar att kartlägga förekomsten av eventuella sjukdomar och tillstånd som inte registreras av SKK, för att via fakta arbeta för att till exempel försöka minimera eventuell spridning av sjukdomar med genetiska inslag. Den gemensamma kunskapen om hälsoläget inom rasen bygger i dagsläget, förutom SKK:s registrering och eventuell statistik från försäkringsbolag, i första hand på öppenhet från ägare och uppfödare. Öppen kommunikation och ökad kunskap om rasens hälsoläge är en viktig del av arbetet med avelsurval och utvärdering; både för den enskilda uppfödaren och för rasens valpköpare. Uppfödare är välkomna att kontakta arbetsgruppen Avel och Hälsa på avel@sask.nu med funderingar och samråd om rasens hälsoläge, till exempelmed förslag på övriga tillstånd där behov av rapportering kan finnas.
Hälsoenkäten
Under 2012 och 2013 bad SASK sina medlemmar och övriga aussieägare i Sverige att fylla i en hälsoenkät som klubben tagit fram. 400* enkäter lämnades in. Svaren finns samlade digitalt med möjlighet att hämta ut specifik statistik baserat på olika kriterier såsom ålder, kön och så vidare. Här kan ni ladda ner en sammanställning och översikt av alla inlämnade enkäter (antal, PDF).
Text från tidningen????
EpilepsiRasklubbens rapportering påbörjas nu med diagnosticerade fall av epilepsi, efter en flerårig diskussion om förekomsten av epilepsi inom rasen. Forskning för att möjliggöra DNA-tester pågår och för att läsa mer om epilepsi inom rasen finns följande länkar:
|
MDR1, Multi-Drug Resistance 1Information angående en genetisk defekt som återfinns inom bl a rasen australian shepherd och andra collieraser och som gör dem känsliga mot ämnet ivermectin. För information följ länkarna: Det finns i dagsläget inget krav från rasklubben att uppfödare ska låta testa sina avelsdjur innan parning, men SASK vill ändå på detta sätt ge alla information om vad MDR1 är och vad det kan innebära för hunden. Ämnet ivermectin kan även finnas med i produkter som inte är avsedda för hundar,t. ex. avmaskningsmedel för får, så det finns skäl till att vara observant. |